Mój kanał na YouTube

Translate

Tort zakręcony

Tort zakręconyTort zakręcony

Składniki:
 
7 jajek
7 łyżek mąki pszennej
1 łyżka mąki ziemniaczanej
3/4 szklanki cukru
1 łyżeczka proszku do pieczenia

Krem
3 szklanki mleka
2 budynie kakaowe
2 kostki margaryny
1 czekolada deserowa
1 szklanki cukru

Polewa
1/2 czekolady deserowej
1/2 czekolady białej

Wykonanie:
jajka ubijamy z cukrem na puszystą masę
dodajemy przesianą mąkę z kakao proszkiem
ciasto delikatnie mieszamy wykładamy na blaszkę 40 x 35
wyłożoną papierem do pieczenia pieczemy 20 minut w 170 st

Krem
1 szklankę mleka gotujemy w pozostałym mieszamy budynie
dolewamy do gotującego się mleka mieszamy
budyń gotujemy 3 minuty dajemy cukier startą czekoladę mieszamy studzimy
margarynę ucieramy dodajemy po łyżce budyniu 
masę ucieramy na puszysty krem

biszkopt kroimy na 5 równych pasków smarujemy kremem
1 pasek zwijamy roladę owijamy pozostałe paski wokół rolady
wierzch smarujemy kremem dekorujemy rozetkami z kremy
tort dajemy do lodówki na kilka godzin