Tort zakręcony
Składniki:
Składniki:
7 jajek
7 łyżek mąki pszennej
1 łyżka mąki ziemniaczanej
3/4 szklanki cukru
1 łyżeczka proszku do pieczenia
Krem
3 szklanki mleka
2 budynie kakaowe
2 kostki margaryny
1 czekolada deserowa
1 szklanki cukru
Polewa
1/2 czekolady deserowej
1/2 czekolady białej
Wykonanie:
jajka ubijamy z cukrem na puszystą masę
dodajemy przesianą mąkę z kakao proszkiem
ciasto delikatnie mieszamy wykładamy na blaszkę 40 x 35
wyłożoną papierem do pieczenia pieczemy 20 minut w 170 st
Krem
1 szklankę mleka gotujemy w pozostałym mieszamy budynie
dolewamy do gotującego się mleka mieszamy
budyń gotujemy 3 minuty dajemy cukier startą czekoladę mieszamy studzimy
margarynę ucieramy dodajemy po łyżce budyniu
7 łyżek mąki pszennej
1 łyżka mąki ziemniaczanej
3/4 szklanki cukru
1 łyżeczka proszku do pieczenia
Krem
3 szklanki mleka
2 budynie kakaowe
2 kostki margaryny
1 czekolada deserowa
1 szklanki cukru
Polewa
1/2 czekolady deserowej
1/2 czekolady białej
Wykonanie:
jajka ubijamy z cukrem na puszystą masę
dodajemy przesianą mąkę z kakao proszkiem
ciasto delikatnie mieszamy wykładamy na blaszkę 40 x 35
wyłożoną papierem do pieczenia pieczemy 20 minut w 170 st
Krem
1 szklankę mleka gotujemy w pozostałym mieszamy budynie
dolewamy do gotującego się mleka mieszamy
budyń gotujemy 3 minuty dajemy cukier startą czekoladę mieszamy studzimy
margarynę ucieramy dodajemy po łyżce budyniu
masę ucieramy na puszysty krem
biszkopt kroimy na 5 równych pasków smarujemy kremem
1 pasek zwijamy roladę owijamy pozostałe paski wokół rolady
wierzch smarujemy kremem dekorujemy rozetkami z kremy
tort dajemy do lodówki na kilka godzin
biszkopt kroimy na 5 równych pasków smarujemy kremem
1 pasek zwijamy roladę owijamy pozostałe paski wokół rolady
wierzch smarujemy kremem dekorujemy rozetkami z kremy
tort dajemy do lodówki na kilka godzin