Muffinki czekoladowe z kremem jagodowym
Składniki:
2 jajka
2 szklanki mąki pszennej
3 łyżki kakao
1 szklanka cukru
1/2 szklanki oleju
1 szklanka kefiru
1 łyżeczka sody
1 łyżeczka proszku do pieczenia
Krem
25 dkg serka mascarpone
200 ml śmietany 30 %
1/2 szklanki zmiksowanych jagód
1.5 łyżeczki żelatyny
żelatynę zalewamy 4 łyżkami wrzącej wody
mieszamy do całkowitego rozpuszczenia
śmietanę z cukrem ubijamy na sztywno
dodajemy płynną żelatynę jagody serek
masę mieszamy
Wykonanie:
jajka ucieramy z cukrem na puszystą masę
dodajemy mąkę przesianą z sodą proszkiem kakao dolewamy olej kefir
ciasto mieszamy nakładamy 3/4 papierowych papilotek
pieczemy w 180 st około 25 minut
na wierzch dajemy rozetki kremu
Wykonanie:
jajka ucieramy z cukrem na puszystą masę
dodajemy mąkę przesianą z sodą proszkiem kakao dolewamy olej kefir
ciasto mieszamy nakładamy 3/4 papierowych papilotek
pieczemy w 180 st około 25 minut
na wierzch dajemy rozetki kremu