Ciasto Orzeźwiające Cytrynka
Składniki:
okrągłe biszkopty
Krem cytrynowy
2 budynie
20 dkg margaryny lub masła
1.5 szklanki wody
1 szklanka cukru
1/2 szklanki soku z cytryn
Śmietana
400 ml śmietany 30 %
1/2 szklanki cukru pudru
3 łyżeczki żelatyny
starta mleczna czekolada
Wykonanie:
formę 20 x 20 cm wykładamy biszkoptami
Śmietana
żelatynę zalewamy 1/3 szklanki wrzącej wody
mieszamy do całkowitego rozpuszczenia
śmietanę z cukrem ubijamy na sztywno
dodajemy płynną żelatynę masę mieszamy
Krem
szklankę wody gotujemy dodajemy cukier masło
dolewamy sok rozmieszane budynie gotujemy 3 minuty
Składniki:
okrągłe biszkopty
Krem cytrynowy
2 budynie
20 dkg margaryny lub masła
1.5 szklanki wody
1 szklanka cukru
1/2 szklanki soku z cytryn
400 ml śmietany 30 %
1/2 szklanki cukru pudru
3 łyżeczki żelatyny
starta mleczna czekolada
Wykonanie:
formę 20 x 20 cm wykładamy biszkoptami
Śmietana
żelatynę zalewamy 1/3 szklanki wrzącej wody
mieszamy do całkowitego rozpuszczenia
śmietanę z cukrem ubijamy na sztywno
dodajemy płynną żelatynę masę mieszamy
Krem
szklankę wody gotujemy dodajemy cukier masło
dolewamy sok rozmieszane budynie gotujemy 3 minuty
ciepły krem wykładamy na biszkopty studzimy
na krem dajemy śmietanę wierzch posypujemy czekoladą
ciasto dajemy do lodówki na kilka godzin
na krem dajemy śmietanę wierzch posypujemy czekoladą
ciasto dajemy do lodówki na kilka godzin