Ciasto Fikuśne
Składniki:
5 jajek
3/4 szklanki mąki pszennej
3/4 szklanki cukru
2 łyżki mąki ziemniaczanej
2 łyżki kakao
4 łyżki mleka
1/3 szklanki oleju
1 łyżeczka proszku do pieczenia
Krem serowy
25 dkg sera białego mielonego
1/2 litra śmietany 30 %
1/2 szklanki cukru pudru
4 łyżeczki żelatyny
Mus
2 szklanki musu z mango
3/4 szklanki cukru
5 łyżeczek żelatyny
żelatynę zalewamy 1/2 szklanki wrzącej wody
mieszamy do całkowitego rozpuszczenia studzimy
dodajemy zmiksowane mango cukier
Składniki:
5 jajek
3/4 szklanki mąki pszennej
3/4 szklanki cukru
2 łyżki mąki ziemniaczanej
2 łyżki kakao
4 łyżki mleka
1/3 szklanki oleju
1 łyżeczka proszku do pieczenia
Krem serowy
25 dkg sera białego mielonego
1/2 litra śmietany 30 %
1/2 szklanki cukru pudru
4 łyżeczki żelatyny
Mus
2 szklanki musu z mango
3/4 szklanki cukru
5 łyżeczek żelatyny
żelatynę zalewamy 1/2 szklanki wrzącej wody
mieszamy do całkowitego rozpuszczenia studzimy
dodajemy zmiksowane mango cukier
mus dokładnie mieszamy
Wykonanie:
jajka ubijamy z cukrem na puszystą masę
Wykonanie:
jajka ubijamy z cukrem na puszystą masę
dolewamy olej dodajemy obie mąki przesiane z proszkiem
ciasto mieszamy dzielimy na dwie części
do części ciasta dodajemy kakao mleko mieszamy
ciasto wykładamy na przemian łyżką
ciasto mieszamy dzielimy na dwie części
do części ciasta dodajemy kakao mleko mieszamy
ciasto wykładamy na przemian łyżką
na blaszkę 30 x 20 cm wyłożoną papierem
pieczemy w 180 st około 25 minut
Krem serowy
żelatynę zalewamy 1/3 szklanki wrzącej wody
mieszamy do całkowitego rozpuszczenia
śmietanę ubijamy z obiema cukrami na sztywno
dodajemy zmielony ser żelatynę masę mieszamy
na biszkopt wykładamy krem a na niego dajemy mus z mango
ciasto dajemy na kilka godzin do lodówki
Krem serowy
żelatynę zalewamy 1/3 szklanki wrzącej wody
mieszamy do całkowitego rozpuszczenia
śmietanę ubijamy z obiema cukrami na sztywno
dodajemy zmielony ser żelatynę masę mieszamy
na biszkopt wykładamy krem a na niego dajemy mus z mango
ciasto dajemy na kilka godzin do lodówki