Mój kanał na YouTube

Translate

Ciasto Fikuśne

Ciasto Mangowiec
Ciasto Fikuśne 

Składniki:
5 jajek
3/4  szklanki mąki pszennej
3/4 szklanki cukru
2 łyżki mąki ziemniaczanej
2 łyżki kakao
4 łyżki mleka
1/3 szklanki oleju
1 łyżeczka proszku do pieczenia

Krem serowy
25 dkg sera białego mielonego
1/2 litra śmietany 30 %
1/2 szklanki cukru pudru
4 łyżeczki  żelatyny


Mus
2 szklanki musu z mango
3/4 szklanki cukru
5 łyżeczek żelatyny
żelatynę zalewamy 1/2 szklanki wrzącej wody
mieszamy do całkowitego rozpuszczenia studzimy
dodajemy zmiksowane mango cukier 
mus dokładnie mieszamy

Wykonanie:
jajka ubijamy z cukrem na puszystą masę 
dolewamy olej dodajemy obie mąki przesiane z proszkiem
ciasto mieszamy dzielimy na dwie części
do części ciasta dodajemy kakao mleko mieszamy
ciasto wykładamy na przemian łyżką 
na blaszkę 30 x 20 cm wyłożoną papierem 
pieczemy w 180 st około 25 minut


Krem serowy
żelatynę zalewamy 1/3 szklanki wrzącej wody
mieszamy do całkowitego rozpuszczenia
śmietanę ubijamy z obiema cukrami na sztywno
dodajemy zmielony ser żelatynę masę mieszamy
na biszkopt wykładamy krem  a na niego dajemy mus z mango
ciasto dajemy na kilka godzin do lodówki