Ciasto bez pieczenia Makowa chmurka
Składniki:
podłużne biszkopty
Mak
20 dkg maku mielonego
3/4 szklanki cukru
1/2 kostki masła
1 szklanka mleka
1 łyżka mąki ziemniaczanej
1 łyżka mąki pszennej
Budyń
2 budynie
1/2 litra mleka
3 łyżki cukru
1/2 kostki masła
szklankę mleka masło cukier gotujemy
w pozostałym mieszamy budynie
dolewamy do gotującego się mleka
budyń gotujemy 3 minuty często mieszamy
Śmietana
400 ml śmietany 30 %
3 łyżki cukru pudru
3 łyżeczki żelatyny
żelatynę zalewamy 1/3 szklanki wrzącej wody mieszamy do całkowitego rozpuszczenia
śmietanę ubijamy z cukrem na sztywno dolewamy żelatynę masę mieszamy
Wykonanie:
Mak
mak zalewamy wrzącym mlekiem
dodajemy cukier masło rozmieszaną mąkę 2 łyżkach mleka
masę makową gotujemy 3 minuty często mieszamy
na biszkopty dajemy masę makową a na nią budyń studzimy
na ostudzone ciasto wykładamy bitą śmietanę
ciasto dajemy do lodówki na kilka godzin