Mój kanał na YouTube

Translate

Ciasto łaciate musem brzoskwiniowym

Ciasto łaciate musem brzoskwiniowym

Składniki:

4 duże jajka
1/2 szklanki mąki pszennej
1/2 szklanki cukru
2 łyżki mąki ziemniaczanej
1 łyżka kakao
1/3 szklanki oleju
1 łyżeczka proszku do pieczenia

Krem
200 ml śmietany 30 %
4 łyżki cukru pudru
1 budyń
1.5 szklanki mleka
2 łyżeczki żelatyny
starta czekolada


Mus
3 szklanki musu z brzoskwiń
3/4 szklanki cukru
2 galaretki brzoskwiniowe
galaretki zalewamy 1 szklanką wrzącej wody
mieszamy do całkowitego rozpuszczenia
dodajemy zmiksowany mus mieszamy studzimy


Wykonanie:
jajka ubijamy z cukrem na puszystą masę dolewamy olej
dodajemy obie mąki przesiane z proszkiem
ciasto mieszamy dzielimy na na 2 części
1/3 ciasta jasnego odkładamy
do pozostałego dodajemy kakao mieszamy
formę 20 x 30 cm wykładamy papierem do pieczenia
ciasto kakaowe wykładamy do formy a na dajemy kopczyki ciasta jasnego
pieczemy w 170 st około 35 minut

Krem
gotujemy szklankę mleka w pozostałym mieszamy budyń
dolewamy do mleka gotujemy 3 minuty
dosypujemy żelatynę masę mieszamy studzimy
śmietanę ubijamy z cukrem na sztywno
dodajemy po łyżce budyniu krem ucieramy
na ciasto wykładamy krem  a na nią dajemy mus
wierzch posypujemy startą czekoladą
ciasto dajemy na kilka godzin do lodówki