Mój kanał na YouTube

Translate

Ciasto chmurka

Ciasto chmurka

Ciasto chmurka

Składniki:
 
4 jajka
3/4 szklanki mąki pszennej
3/4 szklanki cukru
1.5 łyżeczki proszku do pieczenia
10 dkg czekolady

Krem
2 szklanki mleka
1 budyń
1 łyżka mąki pszennej
25 dkg masła
3/4 szklanki cukru pudru
2 cukry waniliowe
2 łyżki alkoholu
małe beziki

Polewa
1/2 czekolady
1 duża łyżka śmietanki 30 %
składniki polewy podgrzewamy

Wykonanie:
jajka ubijamy z cukrem na puszystą masę
dodajemy przesianą mąkę z proszkiem startą czekoladę
ciasto delikatnie mieszamy wykładamy na blaszkę 20 x 30
wyłożoną papierem do pieczenia 
pieczemy 25 minut w 170 st

Krem
gotujemy 1 szklankę mleka w pozostałym mleku mieszamy budyń mąkę
dolewamy do gotującego się mleka mieszamy 
budyń gotujemy 3 minuty studzimy
masło ucieramy z obiema cukrami do białości 
dodajemy po łyżce zimnego budyniu dolewamy alkohol 
masę ucieramy na puszysty krem
na biszkopt wykładamy kremem dajemy beziki
wierzch polewamy rozpuszczoną czekoladą
ciasto dajemy do lodówki na 2 godziny