Ciasto chmurka
Składniki:
4 jajka
3/4 szklanki mąki pszennej
3/4 szklanki cukru
1.5 łyżeczki proszku do pieczenia
10 dkg czekolady
Krem
2 szklanki mleka
1 budyń
1 łyżka mąki pszennej
25 dkg masła
3/4 szklanki cukru pudru
2 cukry waniliowe
2 łyżki alkoholu
małe beziki
Polewa
1/2 czekolady
1 duża łyżka śmietanki 30 %
składniki polewy podgrzewamy
Wykonanie:
jajka ubijamy z cukrem na puszystą masę
dodajemy przesianą mąkę z proszkiem startą czekoladę
ciasto delikatnie mieszamy wykładamy na blaszkę 20 x 30
wyłożoną papierem do pieczenia
3/4 szklanki mąki pszennej
3/4 szklanki cukru
1.5 łyżeczki proszku do pieczenia
10 dkg czekolady
Krem
2 szklanki mleka
1 budyń
1 łyżka mąki pszennej
25 dkg masła
3/4 szklanki cukru pudru
2 cukry waniliowe
2 łyżki alkoholu
małe beziki
Polewa
1/2 czekolady
1 duża łyżka śmietanki 30 %
składniki polewy podgrzewamy
Wykonanie:
jajka ubijamy z cukrem na puszystą masę
dodajemy przesianą mąkę z proszkiem startą czekoladę
ciasto delikatnie mieszamy wykładamy na blaszkę 20 x 30
wyłożoną papierem do pieczenia
pieczemy 25 minut w 170 st
Krem
gotujemy 1 szklankę mleka w pozostałym mleku mieszamy budyń mąkę
dolewamy do gotującego się mleka mieszamy
Krem
gotujemy 1 szklankę mleka w pozostałym mleku mieszamy budyń mąkę
dolewamy do gotującego się mleka mieszamy
budyń gotujemy 3 minuty studzimy
masło ucieramy z obiema cukrami do białości
masło ucieramy z obiema cukrami do białości
dodajemy po łyżce zimnego budyniu dolewamy alkohol
masę ucieramy na puszysty krem
na biszkopt wykładamy kremem dajemy beziki
wierzch polewamy rozpuszczoną czekoladą
ciasto dajemy do lodówki na 2 godziny
na biszkopt wykładamy kremem dajemy beziki
wierzch polewamy rozpuszczoną czekoladą
ciasto dajemy do lodówki na 2 godziny