Składniki:
1/2 kg mąki pszennej
1 łyżka mąki ziemniaczanej
2 jajka
1/2 szklanki cukru
1/3 szklanki oleju
4 dkg drożdży
3/4 szklanki mleka
2 ziemniaki ugotowane
szczypta soli
Kruszonka
1/2 szklanki mąki
2 łyżki masła
2 łyżki cukru pudru
składniki dokładnie mieszamy
Wykonanie:
drożdże cukier letnie mleko mieszamy rozczyn zostawiamy na 15 minut
do obu mąk dajemy mielone ziemniaki rozczyn utarte jajka z cukrem
ciasto bardzo dokładnie wyrabiamy
na koniec dolewamy olej mieszamy zostawiamy w ciepłym miejscu na godzinę
ciasto wałkujemy zaplatamy warkocze wierzch smarujemy mlekiem
posypujemy kruszonką zostawiamy na 15 minut
chałkę pieczemy 45 minut w 170 st