Mój kanał na YouTube

Translate

Jabłecznik z mascarpone


Jabłecznik z mascarpone

Jabłecznik z mascarpone


Składniki:
Herbatniki kakaowe

Jabłka
1 kg jabłek
2 galaretki agrestowe
3 łyżki cukru
cynamon

jabłka ścieramy na tarce o dużych oczkach
dodajemy cukier 1 szklankę wody gotujemy 10 minut
po tym czasie dosypujemy suche galaretki  mieszamy studzimy

Masa
25 dkg serka mascarpone
3 łyżki cukru pudru
200 ml śmietany 30 %
2 łyżeczki żelatyny

Polewa
1/2 czekolady
czekoladę łamiemy na kawałki
dajemy do woreczka do wrzącej wody rozpuszczamy
nożyczkami brzeg woreczka odcinamy polewamy ciasto


Wykonanie:
formę 20 x 20 cm wykładamy herbatnikami
a na nie dajemy galaretkę jabłkową ponownie herbatniki
wstawiamy do lodówki do całkowitego stężenia

Masa
żelatynę zalewamy 4 łyżkami wrzącej wody
mieszamy do całkowitego rozpuszczenia
śmietanę z cukrem ubijamy na sztywno
dodajemy serek żelatynę masę mieszamy

na galaretkę wykładamy masę serową układamy herbatniki
wierzch polewamy rozpuszczoną czekoladą
ciasto dajemy do lodówki na kilka godzin