Donaty
Składniki:
1/2 kg mąki pszennej
3/4 szklanki mleka
2 jajka
1/2 szklanki cukru
2 łyżki masła
4 dkg drożdży
szczypta soli
Lukier
1 szklanka cukru pudru
4 łyżki mleka
kokos do posypania
składniki lukru dokładnie ucieramy
Wykonanie:
drożdże mieszamy w letnim mleku z łyżką cukru
rozczyn ostawiamy w ciepłym miejscu na 10 minut
do mąki dodajemy rozczyn utarte jajka z cukrem wyrabiamy
na koniec dolewamy stopione masło dokładnie mieszamy
ciasto zostawiamy w ciepłym miejscu za podwoi objętość
ponownie przerabiamy wałkujemy na 1 cm
specjalną foremką wycinamy donaty
Składniki:
1/2 kg mąki pszennej
3/4 szklanki mleka
2 jajka
1/2 szklanki cukru
2 łyżki masła
4 dkg drożdży
szczypta soli
Lukier
1 szklanka cukru pudru
4 łyżki mleka
kokos do posypania
składniki lukru dokładnie ucieramy
Wykonanie:
drożdże mieszamy w letnim mleku z łyżką cukru
rozczyn ostawiamy w ciepłym miejscu na 10 minut
do mąki dodajemy rozczyn utarte jajka z cukrem wyrabiamy
na koniec dolewamy stopione masło dokładnie mieszamy
ciasto zostawiamy w ciepłym miejscu za podwoi objętość
ponownie przerabiamy wałkujemy na 1 cm
specjalną foremką wycinamy donaty
lub szklanką w środku robimy dziurkę
wykładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia
odstawiamy na 15 minut
wykładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia
odstawiamy na 15 minut
pieczemy około 20 minut w 180 st studzimy
wierzch polewamy lukrem posypujemy kokosem
wierzch polewamy lukrem posypujemy kokosem