Ciasto "Obłoczek"
Składniki:
4 jajka
5 łyżek mąki pszennej
4 łyżki cukru
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
Masa
1/2 kg serka mascarpone
3/4 szklanki cukru pudru
1/2 litra śmietany 30 %
4 łyżeczki żelatyny
3 łyżki kakao
1 słoik dżemu wiśniowego
1/2 szklanki mielonych orzechów
Wykonanie:
jajka z cukrem ubijamy na puszystą masę
dodajemy mąkę przesianą z proszkiem
ciasto mieszamy dajemy do formy 25 x 30 cm
wyłożonej papierem do pieczenia
pieczemy 25 minut w 170 st
Masa
żelatynę zalewamy 1/2 szklanki wrzącego mleka
mieszamy do całkowitego rozpuszczenia
śmietanę ubijamy z cukrem na sztywno
łączymy z serkiem i płynną żelatyną
masę mieszamy dzielimy na 2 części
do jednej części większej dodajemy kakao mieszamy
biszkopt smarujemy dżemem
masę mieszamy dzielimy na 2 części
do jednej części większej dodajemy kakao mieszamy
biszkopt smarujemy dżemem
wykładamy masę serową następnie masę kakaową
wierzch posypujemy mielonymi orzechami
ciasto dajemy do lodówki na kilka godzin
wierzch posypujemy mielonymi orzechami
ciasto dajemy do lodówki na kilka godzin