Mój kanał na YouTube

Translate

Ciasto "Szachownica"

Ciasto "Szachownica"Ciasto "Szachownica"

Składniki:
6 jajek
1.5 szklanki mąki pszennej
1 szklanka cukru
1/2 szklanki oleju
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 łyżka kakao

Krem:
3 szklanki mleka
1.5 kostki masła
3/4 szklanki cukru
2 budynie śmietankowe
1 cukier waniliowy
starta czekolada

Wykonanie:
jajka ubijamy z cukrem na puszystą masę
dodajemy mąkę przesianą z proszkiem dolewamy olej
ciasto mieszamy dzielimy na 2 części
do jednej części ciasta dajemy kakao dokładnie mieszamy
ciasto pieczemy w dwóch blaszkach o tych samych wymiarach
25 x 20 wyłożonych papierem do pieczenia
pieczemy w 170 st około 25 minut

Krem:
gotujemy 2 szklanki mleka w pozostałym mleku mieszamy budynie
dolewamy do gotującego się mleka mieszamy
budyń gotujemy 3 minuty mieszamy studzimy
masło ucieramy z cukrem do białości
dodajemy po łyżce budyniu masę ucieramy na puszysty krem

ciasto kroimy na 3 cm kawałki wzdłuż
kawałki ciasta układamy na przemian smarujemy kremem
wierzch ciasta smarujemy kremem posypujemy startą czekoladą