![Makowiec ucierany Makowiec ucierany](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEjyfsXh2CktpbXIgBamWpOiy2TqbjmMZ6fJAGvE9IWTpKgIzqYk5rDPbV0ckVrZNuxtnDm48WkkbDAjoZ-s8VEdoHcldSm_oSkOuXoXk_WpPhoyGJtmwHl3cnuWesfSe4abHQbyZz7Z8LmW/s400/ciastoucieranezmasamakowa.jpg)
Składniki:
6 jajek
2 szklanki mąki pszennej
4 łyżki mąki ziemniaczanej
1 szklanka cukru
1 cukier waniliowy
1/2 szklanki oleju
1.5 łyżeczki proszku do pieczenia
Mak
20 dkg maku mielonego
1 szklanka mleka
1 łyżka miodu
3 łyżki masła
1/2 szklanki cukru
1 łyżka mąki ziemniaczanej
bakalie kokos
Lukier
1/2 szklanki cukru pudru
2 łyżki mleka
składniki dokładnie mieszamy
Wykonanie:
jajka ubijamy z obiema cukrami na puszystą masę
dodajemy obie mąki przesiane z proszkiem
dolewamy olej ciasto delikatnie mieszamy
dajemy do formy wyłożone papierem do pieczenia
pieczemy w 170 st około 40 minut
Mak
mielony mak zalewamy wrzącym mlekiem
dodajemy cukier masło miód bakalie rozmieszaną mąkę
masę makową gotujemy 3 minuty mieszamy z bakaliami
ciasto kroimy na pół przekładamy masą makową
wierzch polewamy lukrem posypujemy kokosem