Pierogi orkiszowe z dynią
Składniki:
1/2 kg mąki orkiszowej
Składniki:
1/2 kg mąki orkiszowej
lub pszennej
1/2 łyżeczki soli
1 łyżka masła
1 szklanka ciepłej wody
Farsz
1 kg dyni
sól curry gałka
3 łyżki oliwy
Tłuszcz
10 dkg słoniny
2 cebule
słoninę cebulę kroimy w kosteczkę podsmażamy na złoty kolor
Wykonanie:
do przesianej mąki dajemy sól masło ciepłą wodę zarabiamy
ciasto zostawiamy na 30 minut pod przykryciem
Farsz
obraną dynię kroimy na kawałki oprószamy solą gałką curry
polewamy oliwą pieczemy 30 minut w 200 st miksujemy
ciasto wałkujemy na cienkie placki wycinamy szklanką krążki
nakładamy farsz dokładnie zlepiamy
gotujemy w osolonej wodzie 3 minuty po wypłynięciu odcedzamy
pierogi polewamy tłuszczem
1/2 łyżeczki soli
1 łyżka masła
1 szklanka ciepłej wody
Farsz
1 kg dyni
sól curry gałka
3 łyżki oliwy
Tłuszcz
10 dkg słoniny
2 cebule
słoninę cebulę kroimy w kosteczkę podsmażamy na złoty kolor
Wykonanie:
do przesianej mąki dajemy sól masło ciepłą wodę zarabiamy
ciasto zostawiamy na 30 minut pod przykryciem
Farsz
obraną dynię kroimy na kawałki oprószamy solą gałką curry
polewamy oliwą pieczemy 30 minut w 200 st miksujemy
ciasto wałkujemy na cienkie placki wycinamy szklanką krążki
nakładamy farsz dokładnie zlepiamy
gotujemy w osolonej wodzie 3 minuty po wypłynięciu odcedzamy
pierogi polewamy tłuszczem