
Składniki:
5 jajek
1/2 szklanki cukru
1 szklanka mąki pszennej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
szczypta soli
Krem
3/4 litra śmietany 30 %
5 łyżeczek żelatyny
1/2 szklanki cukru pudru
2 łyżki kawy rozpuszczalnej
3 łyżki likieru kawowego
1 dżem z czarnej porzeczki
1/2 szklanki startych orzechów
Wykonanie:
jajka ubijamy z cukrem na puszystą masę
dodajemy mąkę przesianą z proszkiem mieszamy
ciasto dajemy do formy 25 x 30 cm
ciasto dajemy do formy 25 x 30 cm
wyłożonej papierem do pieczenia
pieczemy 25 minut w 180 st
Krem
żelatynę zalewamy 1/2 szklanki wrzącej wody
Krem
żelatynę zalewamy 1/2 szklanki wrzącej wody
mieszamy do całkowitego rozpuszczenia
śmietanę ubijamy z cukrem na sztywno
dodajemy płynną żelatynę rozpuszczoną z kawę w 2 łyżkach wody
masę bardzo dokładnie mieszamy
biszkopt smarujemy dżemem wykładamy kremem
wierzch posypujemy startymi orzechami
śmietanę ubijamy z cukrem na sztywno
dodajemy płynną żelatynę rozpuszczoną z kawę w 2 łyżkach wody
masę bardzo dokładnie mieszamy
biszkopt smarujemy dżemem wykładamy kremem
wierzch posypujemy startymi orzechami
ciasto dajemy do lodówki na kilka godzin