Składniki:
1.5 szklanki mąki pszennej
1/2 kostki masła
2 żółtka
cukier waniliowy
1 łyżka śmietany 30%
2 łyżki cukru pudru
Mak
20 dkg mielonego maku
2 jajka
1/2 szklanki cukru
2 łyżki masła
olejek migdałowy cynamon
Wykonanie:
mąkę łączymy z masłem dodajemy oba cukry żółtka śmietanę
wyrabiamy ciasto dajemy w chłodne miejsce na 1/2 godziny
ciasto wałkujemy wykładamy karbowane foremki
Mak
mak zalewamy 3/4 szklanki wrzącej wody
Wykonanie:
mąkę łączymy z masłem dodajemy oba cukry żółtka śmietanę
wyrabiamy ciasto dajemy w chłodne miejsce na 1/2 godziny
ciasto wałkujemy wykładamy karbowane foremki
Mak
mak zalewamy 3/4 szklanki wrzącej wody
zostawiamy na 30 minut pod przykryciem
dodajemy jajka utarte z cukrem stopione masło olejek cynamon
dodajemy jajka utarte z cukrem stopione masło olejek cynamon
masę dokładnie mieszamy
babeczki napełniamy masą wierzch posypujemy ciastem
pieczemy w 190 st na złoty kolor około 30 minut
babeczki napełniamy masą wierzch posypujemy ciastem
pieczemy w 190 st na złoty kolor około 30 minut