Mój kanał na YouTube

Translate

Makowiec w cieście drożdżowym




Makowiec w cieście drożdżowym

Składniki:
1/2 kg mąki pszennej
2 jajka
2 żółtka
1/2 szklanki cukru
10 dkg masła
1 cukier waniliowy
szczypta soli
3/4 szklanki mleka
4 dkg drożdży

Mak
3 szklanki maku
1 szklanka mleka
10 dkg masła
2 jajka
3/4 szklanki cukru
1 szklanka bakalii
olejek migdałowy

Polewa
3 łyżki masła
3 łyżki cukru pudru
2 łyżki kakao
3 łyżki śmietanki
składniki polewy podgrzewamy

Wykonanie:

Mak
mak zalewamy wrzącym mlekiem zostawiamy na 30 minut
po tym czasie dodajemy jajka utarte z cukrem
stopione masło bakalie olejek migdałowy 
mak mieszamy

Ciasto
z cukru letniego mleka drożdży mieszamy 
rozczyn zostawiamy na 10 minut w ciepłym miejscu
do mąki dodajemy rozczyn utarte jajka z obiema cukrami
ciasto wyrabiamy na gładką lśniącą kulę na koniec 
dodajemy stopione masło dokładnie wyrabiamy
dajemy do wyrośnięcia w ciepłe miejsce aż podwoi objętość
ciasto dzielimy na 2 części wałkujemy na prostokąt 
wykładamy mak zwijamy roladę
dajemy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia
pieczemy w 180 st około 50 minut
wierzch polewamy polewą