Zupa owocowa z groszkiem smażonym
Składniki:
1,5 litra wody
40 dkg śliwek
4 jabłka
3/4 szklanki cukru
1 łyżka mąki ziemniaczanej
cynamon goździk sól
1 szklanka śmietany
Ciasto smażone
2 jajka
1/2 szklanki mąki pszennej
olej
Wykonanie:
śliwki kroimy na pół usuwamy pestki
jabłka obieramy ze skóry kroimy w kostkę
całość zalewamy wrzącą wodą
całość zalewamy wrzącą wodą
gotujemy 15 minut cukrem cynamonem i goździkiem
zupę przecieramy przez sito [lub miksujemy]
zupę przecieramy przez sito [lub miksujemy]
zagęszczamy mąką zagotowujemy
do zupy dodajemy śmietanę smażone lane ciasto
Ciasto smażone
jajka bardzo starannie ucieramy z mąką
na rozgrzany tłuszcz dajemy ciasto smażymy na złoty kolor
wyjmujemy na ręcznik papierowy
do zupy dodajemy śmietanę smażone lane ciasto
Ciasto smażone
jajka bardzo starannie ucieramy z mąką
na rozgrzany tłuszcz dajemy ciasto smażymy na złoty kolor
wyjmujemy na ręcznik papierowy