Mój kanał na YouTube

Translate

Tort Kilimandżaro

Tort Kilimandżaro
Tort Kilimandżaro

Składniki:
2 jajka
1 szklanka cukru
2 szklanki mąki pszennej
3 łyżki kakao
3 łyżki powideł lub dżemu
1/2 szklanki oleju
1 szklanka mleka
1 łyżeczka sody

Masa
1/2 litra śmietany 30 %
1/2 szklanki cukru pudru
3 łyżeczki żelatyny
1 owoc granatu

Poncz
1/2 szklanki wody
1 łyżka cukru pudru
2 łyżki alkoholu lub soku z cytryny

Wykonanie:
w misce mieszamy mąkę kakao sodą dolewamy mleko olej oraz utarte jaja z cukrem
ciasto dokładnie mieszamy dajemy do tortownicy wyłożonej papierem
pieczemy w 170 st około 35 minut

Masa
żelatynę zalewamy 1/3 szklanki wrzącej wody 
mieszamy do całkowitego rozpuszczenia
śmietanę ubijamy z cukrem na sztywno
dodajemy płynną żelatyną owoc granatu 
masę dokładnie mieszamy
owoc granatu zostawiamy do dekoracji

Składamy ciasto
1/3 wierzchu ciasta z ścinamy kroimy na trójkąty
pozostałe ciasto skrapiamy ponczem wykładamy masę przykrywamy ciastem
wierzch ciasta posypujemy owocem granatu oprószamy cukrem pudrem
tort dajemy do lodówki na 2 godziny