Ciasto Filadelfia
Składniki:
20 dkg ciasteczek czekoladowych
5 łyżek kremy orzechowego
Masa
25 dkg sera mielonego
1/2 litra śmietany 30 %
1 szklanka cukru pudru
1 cukier waniliowy
6 łyżeczek żelatyny
1/2 szklanki mleka
Wiśnie
80 dkg wiśni
2 galaretki wiśniowe
1 szklanka cukru
opłukane wiśnie drylujemy zasypujemy cukrem gotujemy 5 minut
dodajemy suche galaretki mieszamy studzimy
Wykonanie:
ciasteczka kruszymy wałkiem do ciasta lub w robocie mieszamy z kremem
formę 25 x 20 cm wykładamy masą dokładnie dociskamy
dajemy do lodówki na 1/2 godziny
Masa
żelatynę zalewamy wrzącym mlekiem
Masa
żelatynę zalewamy wrzącym mlekiem
mieszamy do całkowitego rozpuszczenia
śmietanę ubijamy z obiema cukrami na sztywno
śmietanę ubijamy z obiema cukrami na sztywno
dodajemy ser żelatynę masę mieszamy
na ciasteczka wykładamy masę a na nią dajemy tężejące wiśnie
ciasto dajemy do lodówki na kilka godzin
na ciasteczka wykładamy masę a na nią dajemy tężejące wiśnie
ciasto dajemy do lodówki na kilka godzin