Murzynek jabłkowy
Składniki:
4 jajka
2 szklanki mąki pszennej
1 szklanka cukru
1 kostka margaryny
3 łyżki kakao
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1/3 szklanki wody
kokos
Jabłka
1.5 kg jabłek
1 szklanka cukru
2 galaretki
jabłka ścieramy na tarce o dużych oczkach
dodajemy cukier 1/3 szklanki wody
Składniki:
4 jajka
2 szklanki mąki pszennej
1 szklanka cukru
1 kostka margaryny
3 łyżki kakao
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1/3 szklanki wody
kokos
Jabłka
1.5 kg jabłek
1 szklanka cukru
2 galaretki
jabłka ścieramy na tarce o dużych oczkach
dodajemy cukier 1/3 szklanki wody
gotujemy 10 minut mieszamy dosypujemy galaretkę
mieszamy do całkowitego rozpuszczenia studzimy
Lukier
3 łyżki cukru pudru
1 łyżka soku z cytryny
składniki dokładnie mieszamy
Wykonanie:
zagotowujemy wodę z 1/2 szklanki cukru margarynę kakao masę studzimy
Lukier
3 łyżki cukru pudru
1 łyżka soku z cytryny
składniki dokładnie mieszamy
Wykonanie:
zagotowujemy wodę z 1/2 szklanki cukru margarynę kakao masę studzimy
dodajemy przesianą mąkę z proszkiem utarte jajka z pozostałym cukrem
ciasto mieszamy dajemy do formy 25 x 30 cm
wyłożonej papierem do pieczenia
ciasto mieszamy dajemy do formy 25 x 30 cm
wyłożonej papierem do pieczenia
pieczemy 180 st około 50 minut
ciasto kroimy na pół wykładamy jabłka przykrywamy ciastem
wierzch polewamy lukrem posypujemy obficie kokosem
ciasto kroimy na pół wykładamy jabłka przykrywamy ciastem
wierzch polewamy lukrem posypujemy obficie kokosem