Ciasto Rozkoszna uczta z wiśniami
Składniki:
5 jajek
2 szklanki mąki
15 dkg masła lub margaryny
1 szklanka cukru
1/2 szklanki mleka
3 łyżki kakao
2 łyżeczki proszku do pieczenia
Wiśnie
1 kg wiśni
3/4 szklanki cukru
4 łyżki mąki ziemniaczanej
2 łyżka mąki pszennej
szczypta cynamonu
Śmietana
3/4 litra śmietany 30 %
4 łyżeczki żelatyny
4 łyżki cukru pudru
krojone migdały
Wykonanie:
masło z cukrem ucieramy do białości
Składniki:
5 jajek
2 szklanki mąki
15 dkg masła lub margaryny
1 szklanka cukru
1/2 szklanki mleka
3 łyżki kakao
2 łyżeczki proszku do pieczenia
Wiśnie
1 kg wiśni
3/4 szklanki cukru
4 łyżki mąki ziemniaczanej
2 łyżka mąki pszennej
szczypta cynamonu
Śmietana
3/4 litra śmietany 30 %
4 łyżeczki żelatyny
4 łyżki cukru pudru
krojone migdały
Wykonanie:
masło z cukrem ucieramy do białości
dodajemy po jajku na przemian mąkę z kakao proszkiem
dolewamy mleko ciasto dokładnie ucieramy
dajemy do formy 25 x 30 cm wyłożonej papierem do pieczenia
pieczemy około 45 minut w 170 st
Wiśnie
opłukane wiśnie drylujemy dajemy do garnka
zasypujemy cukrem gotujemy 5 minut
dolewamy mleko ciasto dokładnie ucieramy
dajemy do formy 25 x 30 cm wyłożonej papierem do pieczenia
pieczemy około 45 minut w 170 st
Wiśnie
opłukane wiśnie drylujemy dajemy do garnka
zasypujemy cukrem gotujemy 5 minut
dodajemy rozmieszane w 1/2 szklance wody obie mąki cynamon
wiśnie zagotowujemy
Śmietana
żelatynę zalewamy 1/3 szklanki wrzącej wody
wiśnie zagotowujemy
Śmietana
żelatynę zalewamy 1/3 szklanki wrzącej wody
mieszamy do całkowitego rozpuszczenia
śmietanę ubijamy z cukrem na sztywno
śmietanę ubijamy z cukrem na sztywno
dodajemy płynną żelatynę masę mieszamy
ciasto kroimy na pół dajemy ciepłą masę wiśniową studzimy
ciasto kroimy na pół dajemy ciepłą masę wiśniową studzimy
przykrywamy ciastem na wierzch wykładamy bitą śmietanę posypujemy krojonymi migdałami