Translate

Kliknij w zdjęcie poniżej aby dowiedzieć się więcej

Moje książki

Jabłecznik "Topiony"

Jabłecznik "Topiony"Jabłecznik "Topiony"

Składniki:
1/2 kg mąki pszennej
5 dkg drożdży
1/2 szklanki cukru
3 żółtka
3 łyżki kwaśnej śmietany
1 kostka margaryny
szczypta soli

Jabłka
1.5 kg jabłek
3/4 szklanki cukru
2 łyżki kaszy manny
1/2 łyżeczki cynamonu

Wykonanie:
mąkę łączymy z margaryną ścieramy na tarce o dużych oczkach
dodajemy pokruszone drożdże cukier śmietanę żółtka
ciasto bardzo dokładnie wyrabiamy dajemy
do woreczka i do zimnej wody na 1/2 godziny

Jabłka
jabłka ścieramy na tarce o dużych oczkach
dodajemy cukier cynamon kaszę mieszamy

Ciasto dzielimy na 2 części większą część wałkujemy
dajemy do formy 30 x 25 wyłożoną papierem do pieczenia
na ciasto dajemy jabłka a na nie układamy pozostałe ciasto
jabłecznik pieczemy w 170 st 50 minut
wierzch posypujemy cukrem pudrem