Mrożony deser kawowo czekoladowy
Składniki:
1 szklanka mleka
1 szklanka śmietany 30 %
1 łyżka żelatyny
1 łyżka kakao
1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
1 łyżka kawy
4 jajka
3/4 szklanki cukru
Wykonanie:
kawę rozpuszczamy w 1/3 szklanki wrzącej wody
gotujemy 3/4 szklanki mleka w pozostałym mieszamy mąkę
dolewamy do mleka zagotowujemy
dodajemy żelatynę mieszamy do całkowitego rozpuszczenia
jajka ubijamy z cukrem na puszysta masę
jajka ubijamy z cukrem na puszysta masę
[jajka dajemy do wrzątku na 2 minuty]
śmietanę ubijamy na sztywno
śmietanę ubijamy na sztywno
mieszamy z masą kawową jajeczną
1/2 masy odkładamy dodajemy kakao mieszamy
masy przekładamy do foremki na przemian
1/2 masy odkładamy dodajemy kakao mieszamy
masy przekładamy do foremki na przemian
deser dajemy do zamrażarki na kilka godzin