Translate

Kliknij w zdjęcie poniżej aby dowiedzieć się więcej

Moje książki

Kruszec z dżemem

Kruszec z dżememKruszec z dżemem

Składniki:
3 szklanki mąki pszennej
20 dkg masła lub margaryny
5 łyżek cukru pudru
5 żółtek
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 łyżka kakao
1 łyżka kwaśnej śmietany
szczypta soli
1 ulubiony duży dżem

Piana
5 białek
3/4 szklanki cukru pudru
2 łyżki mąki ziemniaczanej
białka z cukrem ubijamy na sztywno 
dodajemy mąkę masę mieszamy

Wykonanie:
mąkę z masłem siekamy nożem dodajemy żółtka cukier
ciasto zagniatamy dzielimy na 3 części 
dajemy do lodówki na 30 minut

1 części ciasta dodajemy kakao śmietanę mieszamy
2 część ciasta zamrażamy
3 część wałkujemy dajemy na blachę 25 x 30 cm 
wyłożoną papierem do pieczenia
na ciasto wykładamy dżem a na nie ścieramy ciasto kakao
wykładamy pianę a na nią ścieramy ciasto z zamrażalnika
pieczemy w 170 st około godziny