Kruche ciasto z masą orzechową
Składniki:
3 szklanki mąki pszennej
1 jajko
3 żółtka
1/2 szklanki cukru pudru
1 łyżka śmietany kwaśnej
20 dkg masła
2 łyżeczki proszku do pieczenia
szczypta soli
powidła
Krem
2 szklanki orzechów mielonych
1.5 kostki masła
1 szklanka śmietanki 30 %
3/4 szklanki cukru pudru
cynamon
Polewa
1 czekolada
2 łyżki śmietanki
składniki polewy podgrzewamy
Wykonanie:
przesianą mąkę z proszkiem i masłem siekamy nożem
dodajemy jajko żółtka cukier śmietanę
ciasto wyrabiamy schładzamy 30 minut w lodówce
Krem
orzechy zalewamy śmietaną
dodajemy cynamon zagotowujemy studzimy
masło z cukrem ucieramy do białości
masło z cukrem ucieramy do białości
dodajemy po łyżce papki orzechowej
ucieramy na puszysty krem
Składamy ciasto
ciasto dzielimy na 2 części wałkujemy pieczemy 2 placki
dajemy na blachę 25 x 30 cm wyłożoną papierem do pieczenia
pieczemy 2 placki 25 minut w 180 st
kruche ciasto smarujemy powidłami dajemy placek
a na niego wykładamy krem orzechowy
wierzch ciasta polewamy rozpuszczoną czekoladą
ucieramy na puszysty krem
Składamy ciasto
ciasto dzielimy na 2 części wałkujemy pieczemy 2 placki
dajemy na blachę 25 x 30 cm wyłożoną papierem do pieczenia
pieczemy 2 placki 25 minut w 180 st
kruche ciasto smarujemy powidłami dajemy placek
a na niego wykładamy krem orzechowy
wierzch ciasta polewamy rozpuszczoną czekoladą