Mój kanał na YouTube

Translate

Ciasto Maczek


Ciasto makowe z frużeliną morelowąCiasto Maczek

Składniki:
7 jajek
1 szklanka mielonego maku
3/4 szklanki mąki pszennej
1.5 łyżeczki proszku do pieczenia
1/2 szklanki oleju
1 szklanka cukru

Masa
1.5 kostki masła
1 szklanka kwaśnej śmietany
1.5 szklanki cukru pudru
1 cukier waniliowy

Frużelina brzoskwiniowa
1 puszka brzoskiń
2 łyżki mąki ziemniaczanej
1 łyżka żelatyny
3/4 szklanki cukru
garści płatków migdałowych
 
Wykonanie:
jajka ubijamy z cukrem na puszystą masę 
dodajemy mąkę przesianą z proszkiem dosypujemy mak dolewamy olej 
ciasto mieszamy dajemy na blaszkę 25 x 30 wyłożoną papierem do pieczenia 
pieczemy 170 st około 40 minut

Frużelina
brzoskwinie kroimy na małe kawałki  dosypujemy cukier żelatynę
dodajemy mąkę rozmieszaną w 1/2 szklanki syropu z brzoskwiń 
frużelinę zagotowujemy mieszamy studzimy

Krem
masło ucieramy z obiema cukrami do białości
dolewamy porcjami śmietanę ucieramy na puszysty krem
składniki kremu muszą mieć temperaturę pokojową

Biszkopt kroimy na pół smarujemy kremem 
wykładamy frużelinę przykrywamy posmarowanym biszkoptem
wierzch ciasta smarujemy kremem posypujemy migdałami