Tort śmietankowy z jagodami
Składniki:
6 jajek
6 łyżek mąki pszennej
2 łyżki kakao
1.5 łyżeczki proszku do pieczenia
3/4 szklanki cukru
Śmietana
3/4 litra śmietany 30 %
3/4 szklanki cukru pudru
4 łyżeczki żelatyny
40 dkg jagód
Polewa jagodowa
1/2 szklanki śmietany 30 %
1 łyżka cukru pudru
5 łyżek soku z jagód
2 łyżeczki żelatyny
żelatynę rozpuszczamy w 3 łyżkach wrzącej wody mieszamy
dodajemy sok z jagód śmietanę mieszamy
2 łyżki soku z jagód zostawiamy do dekoracji
Wykonanie:
jajka ubijamy z cukrem na puszystą masę
Składniki:
6 jajek
6 łyżek mąki pszennej
2 łyżki kakao
1.5 łyżeczki proszku do pieczenia
3/4 szklanki cukru
Śmietana
3/4 litra śmietany 30 %
3/4 szklanki cukru pudru
4 łyżeczki żelatyny
40 dkg jagód
Polewa jagodowa
1/2 szklanki śmietany 30 %
1 łyżka cukru pudru
5 łyżek soku z jagód
2 łyżeczki żelatyny
żelatynę rozpuszczamy w 3 łyżkach wrzącej wody mieszamy
dodajemy sok z jagód śmietanę mieszamy
2 łyżki soku z jagód zostawiamy do dekoracji
Wykonanie:
jajka ubijamy z cukrem na puszystą masę
dodajemy przesianą mąkę z kakao proszkiem
ciasto delikatnie mieszamy dajemy do tortownicy 24 cm
ciasto delikatnie mieszamy dajemy do tortownicy 24 cm
wyłożonej papierem do pieczenia
pieczemy w 180 st około 40 minut
Śmietana
jagody płuczemy na sitku pod bieżącą wodą osuszamy
żelatynę zalewamy 1/2 szklanki wrzącej wody
pieczemy w 180 st około 40 minut
Śmietana
jagody płuczemy na sitku pod bieżącą wodą osuszamy
żelatynę zalewamy 1/2 szklanki wrzącej wody
mieszamy do całkowitego rozpuszczenia
śmietanę ubijamy z cukrem na sztywno
śmietanę ubijamy z cukrem na sztywno
dodajemy płynną żelatynę masę mieszamy
biszkopt kroimy na 3 krążki
biszkopt kroimy na 3 krążki
smarujemy śmietaną posypujemy jagodami
boki dekorujemy rozetkami ze śmietany
boki dekorujemy rozetkami ze śmietany
na środek tortu dajemy polewę jagodową