Pleśniak z truskawkami
Składniki:
3 szklanki mąki pszennej
1 kostka margaryny
5 łyżek cukru pudru
5 żółtek
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 łyżka kakao
szczypta soli
Piana
5 białek
1/2 szklanki cukru pudru
2 łyżki mąki ziemniaczanej
60 dkg truskawek
Wykonanie:
mąkę z margaryną siekamy nożem
dodajemy proszek żółtka cukier zagniatamy ciasto
dajemy do lodówki na 30 minut dzielimy na 3 części
1 części ciasta dajemy łyżkę kakao
2 część ciasta zamrażamy
3 część wałkujemy dajemy na blachę
1 części ciasta dajemy łyżkę kakao
2 część ciasta zamrażamy
3 część wałkujemy dajemy na blachę
wyłożoną papierem do pieczenia
na ciasto układamy truskawki a na nie ścieramy ciasto kakaowe
Piana
białka ubijamy z cukrem na sztywno
na ciasto układamy truskawki a na nie ścieramy ciasto kakaowe
Piana
białka ubijamy z cukrem na sztywno
dodajemy mąkę masę mieszamy
na ciasto kakaowe wykładamy pianę a na nią ścieramy ciasto z zamrażalnika
ciasto pieczemy w 170 st około godziny
na ciasto kakaowe wykładamy pianę a na nią ścieramy ciasto z zamrażalnika
ciasto pieczemy w 170 st około godziny