Translate

Kliknij w zdjęcie poniżej aby dowiedzieć się więcej

Moje książki

Drożdżówki z jagodami

Drożdżówki z jagodamiDrożdżówki z jagodami

Składniki:
1 kg mąki
1/2 szklanki cukru
1 cukier waniliowy
3 jajka
1/2 szklanki oleju
1.5 szklanki mleka
8 dkg drożdży

Jagody
40 dkg jagód
4 łyżki cukru
3 łyżki  bułki tartej lub kaszy manny


Wykonanie:
letnie mleko drożdże 1 łyżkę cukru mieszamy
rozczyn zostawiamy na 10 minut w ciepłym miejscu
do mąki dodajemy utarte jajka z cukrem rozczyn
ciasto wyrabiamy na gładką kulę na koniec dolewamy olej dokładnie mieszamy
zostawiamy w ciepłym miejscu aż podwoi objętość
ciasto wałkujemy wycinamy duże krążki do środka dajemy jagody
układamy na blaszkę wyłożona papierem do pieczenia
pieczemy w 180 st na złoto brązowy kolor wierzch posypujemy cukrem pudrem