Składniki:
4 jajka
1 szklanka cukru
1.5 szklanki mąki pszennej
1 szklanka mąki ziemniaczanej
1/2 szklanki oleju
1/2 szklanki jogurtu
2 łyżeczki proszku do pieczenia
Czereśnie
60 dkg czereśni
3 łyżki cukru
3 łyżki bułki tartej
z opłukanych czereśni usuwamy pestki oprószamy cukrem i bułką tartą mieszamy
Wykonanie:
jajka ubijamy cukrem na puszystą masę
dodajemy obie mąki przesiane z proszkiem
dolewamy olej jogurt ciasto delikatnie mieszamy
wykładamy na blaszkę 30 x 25 cm wyłożona papierem do pieczenia
na ciasto kładziemy czereśnie
dolewamy olej jogurt ciasto delikatnie mieszamy
wykładamy na blaszkę 30 x 25 cm wyłożona papierem do pieczenia
na ciasto kładziemy czereśnie
pieczemy w 170 st około 50 minut