Translate

Kliknij w zdjęcie poniżej aby dowiedzieć się więcej

Moje książki

Ciasto Cytrynowiec

Ciasto Cytrynowiec
Ciasto Cytrynowiec

Składniki:
5 jajek
5 łyżek cukru
5 łyżek mąki pszennej
1 łyżka mąki ziemniaczanej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
szczypta soli

Budyń
1.5 szklanki mleka
1 budyń
4 łyżki cukru
budyń cukier mieszamy w 1/2 szklance mleka pozostałe mleko gotujemy 
dolewamy rozmieszany budyń mieszamy 
gotujemy 3 minuty studzimy

Krem
1/2 litra śmietany 30 %
4 łyżki cukru pudru
6 łyżeczek żelatyny
3 cytryny

Wykonanie:
jajka ubijamy z cukrem szczyptą soli na puszystą masę
dodajemy mąkę przesianą z proszkiem 
ciasto delikatnie mieszamy dajemy do formy 25 x 30 cm
wyłożonej papierem do pieczenia 
pieczemy w 170 st około 35 minut

Krem
żelatynę zalewamy 1/2 szklanki wrzącej wody 
mieszamy do całkowitego rozpuszczenia
śmietanę z cukrem ubijamy na sztywno
dodajemy płynną żelatynę po łyżce budyniu sok z cytryn
masę bardzo dokładnie mieszamy
biszkopt kroimy na pół smarujemy kremem przykrywamy biszkoptem
wierzch smarujemy kremem dekorujemy 
ciasto dajemy do lodówki na 4 godziny