Ciasto ze śmietaną i truskawkami
Składniki:
4 jajka
4 łyżek mąki pszennej
1 łyżka mąki ziemniaczanej
4 łyżki cukru
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
Truskawki
40 dkg truskawek
Śmietana
3/4 litra śmietany kremówki
4 łyżeczki żelatyny
4 łyżki cukru pudru
Wykonanie:
jajka z cukrem ubijamy na puszystą masę dodajemy obie mąki przesiane z proszkiem
ciasto mieszamy dajemy do formy 25 x 30 wyłożonej papierem do pieczenia
pieczemy 25 minut w 180 st
Truskawki
truskawki płuczemy pod bieżącą wodą osuszamy drobno kroimy
Śmietana
żelatynę zalewamy 1/3 szklanki wrzącej wody mieszamy do całkowitego rozpuszczenia
śmietanę ubijamy z cukrem na sztywno dodajemy płynną żelatynę truskawki masę mieszamy
na biszkopt wykładamy masę ciasto dajemy do lodówki na kilka godzin
Składniki:
4 jajka
4 łyżek mąki pszennej
1 łyżka mąki ziemniaczanej
4 łyżki cukru
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
Truskawki
40 dkg truskawek
Śmietana
3/4 litra śmietany kremówki
4 łyżeczki żelatyny
4 łyżki cukru pudru
Wykonanie:
jajka z cukrem ubijamy na puszystą masę dodajemy obie mąki przesiane z proszkiem
ciasto mieszamy dajemy do formy 25 x 30 wyłożonej papierem do pieczenia
pieczemy 25 minut w 180 st
Truskawki
truskawki płuczemy pod bieżącą wodą osuszamy drobno kroimy
Śmietana
żelatynę zalewamy 1/3 szklanki wrzącej wody mieszamy do całkowitego rozpuszczenia
śmietanę ubijamy z cukrem na sztywno dodajemy płynną żelatynę truskawki masę mieszamy
na biszkopt wykładamy masę ciasto dajemy do lodówki na kilka godzin