Translate

Kliknij w zdjęcie poniżej aby dowiedzieć się więcej

Moje książki

Ciasto "Brzdąc"

Ciasto "Brzdąc"
Ciasto "Brzdąc"

Składniki:
6 jajek
6 łyżek cukru
6 łyżek mąki pszennej
1 łyżka mąki ziemniaczanej
1.5 łyżeczki proszku do pieczenia

Masa
3/4 litra śmietany 30 %
1/2 szklanki cukru pudru
3 łyżki kakao
4 łyżeczki żelatyny
1 duży słoik dżemu
starta czekolada

Wykonanie:
jaja ubijamy z cukrem na puszystą masę 
dodajemy obie mąki przesiane z proszkiem
ciasto delikatnie mieszamy dajemy do formy 25 x 30 
wyłożonej papierem do pieczenia
pieczemy w 170 st około 35 minut

Masa
żelatynę zalewamy 1/3 szklanki wrzącej wody 
mieszamy do całkowitego rozpuszczenia
śmietanę ubijamy z cukrem na sztywno
dodajemy z kakao płynną żelatyną masę mieszamy
biszkopt kroimy na pół smarujemy dżemem 
wykładamy masę przykrywamy biszkoptem
wierzch ciasta posypujemy startą czekoladą 
ciasto dajemy do lodówki na kilka godzin