Mój kanał na YouTube

Translate

Wiśniowa rozkosz

Wiśniowa rozkosz
Wiśniowa rozkosz

Składniki:
5 jajek
5 łyżek mąki
1 łyżka mąki ziemniaczanej
5 łyżek cukru
1 łyżeczka proszku do pieczenia

Krem makowy
1/2 litra mleka
1 budyń
25 dkg masła
3/4 szklanki cukru
2 łyżki mąki pszennej
1/2 szklanki mielonego maku

Galaretka
3 galaretki wiśniowe
40 dkg wiśni drylowanych

Wykonanie:
jajka ubijamy z cukrem na puszystą masę 
dodajemy obie mąki przesiane z proszkiem 
ciasto delikatnie mieszamy dajemy do formy 30 x 25 cm
wyłożonej papierem do pieczenia
pieczemy w 180 st około 25 minut

Krem makowy
gotujemy 1 szklankę mleka w pozostałym mleku mieszamy budyń mąkę
dolewamy do mleka mieszamy budyń gotujemy 3 minuty studzimy
masło ucieramy cukrem do białości dodajemy po łyżce budyniu mak
ucieramy na puszysty krem

Galaretki
galaretki rozpuszczamy w 3 szklankach wrzącej wody
mieszamy do całkowitego rozpuszczenia dodajemy wiśnie
biszkopt smarujemy kremem dajemy tężejącą galaretkę z wiśniami
ciasto dajemy do lodówki na kilka godzin