Ślimaczki z ciasta półfrancuskiego
Składniki:
1/2 kg mąki
1/2 kostki masła
2 jajka
1/2 szklanki mleka
5 dkg drożdży
1/2 łyżeczki cukru
1 łyżeczka soli
1 jajko do smarowania
Nadzienie
25 dkg sera żółtego
15 dkg szynki
1/2 keczupu pikantnego
Wykonanie:
drożdże cukier mleko razem mieszamy rozczyn zostawiamy na 10 minut
do mąki dajemy rozczyn sól jajka 1/3 stopionego masła
ciasto wyrabiamy wałkujemy smarujemy pozostałym masłem
składamy brzegi ciasta do środka czynność powtarzamy 3 razy
ciasto dajemy do lodówki na godzinę wałkujemy smarujemy keczupem
układamy plastry szynki sera zwijamy roladkę
smarujemy rozmąconym jajkiem kroimy na 1.5 cm kawałki
dajemy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia
pieczemy w 200 st około 25 minut
Składniki:
1/2 kg mąki
1/2 kostki masła
2 jajka
1/2 szklanki mleka
5 dkg drożdży
1/2 łyżeczki cukru
1 łyżeczka soli
1 jajko do smarowania
Nadzienie
25 dkg sera żółtego
15 dkg szynki
1/2 keczupu pikantnego
Wykonanie:
drożdże cukier mleko razem mieszamy rozczyn zostawiamy na 10 minut
do mąki dajemy rozczyn sól jajka 1/3 stopionego masła
ciasto wyrabiamy wałkujemy smarujemy pozostałym masłem
składamy brzegi ciasta do środka czynność powtarzamy 3 razy
ciasto dajemy do lodówki na godzinę wałkujemy smarujemy keczupem
układamy plastry szynki sera zwijamy roladkę
smarujemy rozmąconym jajkiem kroimy na 1.5 cm kawałki
dajemy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia
pieczemy w 200 st około 25 minut