Ciasto z pianką wiśniową
Składniki
4 jajka
4 łyżki mąki pszennej
1 łyżka mąki ziemniaczanej
4 łyżki cukru
1 cukier waniliowy
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
Pianka:
1/2 litra śmietany 30 %
3 galaretki wiśniowe
3/4 szklanki cukru
krojone migdały
Wiśnie
30 dkg wiśni drylowanych
3 łyżki cukru
wiśnie z cukrem 3 łyżkami wody
gotujemy 10 minut mieszamy studzimy
Wykonanie:
jajka ubijamy z obiema cukrami na puszystą masę
Wykonanie:
jajka ubijamy z obiema cukrami na puszystą masę
dodajemy obie mąki przesianą z proszkiem
ciasto delikatnie mieszamy dajemy do formy 25 x 30 cm
ciasto delikatnie mieszamy dajemy do formy 25 x 30 cm
wyłożonej papierem do pieczenia
pieczemy w 170 st około 25 minut
Pianka
galaretki zalewamy 2 szklankami wrzącej wody
Pianka
galaretki zalewamy 2 szklankami wrzącej wody
mieszamy do całkowitego rozpuszczenia
śmietanę ubijamy z cukrem na sztywno
śmietanę ubijamy z cukrem na sztywno
dajemy tężejącą galaretkę wiśnie masę mieszamy
na ciasto wykładamy piankę wierzch posypujemy migdałami
ciasto dajemy do lodówki na kilka godzin