Translate

Kliknij w zdjęcie poniżej aby dowiedzieć się więcej

Moje książki

Ciasto miętowa rozkosz

Ciasto miętowe z galaretką
Ciasto miętowa rozkosz

Składniki:
4 jajka
4 łyżki mąki
4 łyżki cukru
1 łyżka kakao
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

Ser
30 dkg sera białego mielonego
1/2 litra śmietany 30 %
5 łyżeczek żelatyny
6 łyżek cukru pudru
5 dkg cukierków miętowych
1 czekolada
2 galaretki agrestowe

Wykonanie:
jajka ubijamy z cukrem na puszystą masę 
dodajemy przesianą mąkę z kakao proszkiem
ciasto delikatnie mieszamy wykładamy do formy 25 x 30 cm 
wyłożonej papierem do pieczenia
pieczemy w 180 st około 25 minut

Galaretka
galaretki rozpuszczamy w 3 szklankach wrzącej wody 
mieszamy do całkowitego rozpuszczenia studzimy

Ser
cukierki zalewamy 1/3 szklanki wrzącej wody 
podgrzewamy studzimy
żelatynę zalewamy 1/2 szklanki wrzącej wody 
mieszamy do całkowitego rozpuszczenia
śmietanę ubijamy cukrem na sztywno 
dodajemy serek śmietanę płynną żelatynę rozpuszczone cukierki mieszamy
na biszkopt wykładamy masę serową 
posypujemy startą czekoladą zalewamy tężejącą galaretką
ciasto dajemy do lodówki na kilka godzin