Translate

Kliknij w zdjęcie poniżej aby dowiedzieć się więcej

Moje książki

Ciasto czekoladowe z budyniem miętowym

Ciasto czekoladowe z budyniem miętowymCiasto czekoladowe z budyniem miętowym

Składniki:
4 łyżki mąki
4 jajka
3 łyżki cukru
2 łyżki kakao
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

Budyń miętowy
10 dkg cukierków miętowych
3 budynie
1/2 szklanki cukru
1/2 kostki masła
1 galaretka agrestowa
 5 cukierków miętowych w czekoladzie

Budyń waniliowy
3 budynie
1 litr mleka
1/2 kostki masła
3/4 szklanki cukru

Wykonanie:
jajka ubijamy z cukrem na puszystą masę 
dodajemy przesianą mąkę z kakao proszkiem do pieczenia
ciasto delikatnie mieszamy wykładamy do formy 25 x 30 
wyłożonej papierem do pieczenia
pieczemy w 180 st 25 minut

Budyń miętowy
cukierki zalewamy 2 szklankami wrzącej wody podgrzewamy
budynie mieszamy w 3 szklankach zimnej wody
dolewamy do rozpuszczonych cukierków gotujemy 3 minuty
dosypujemy suchą galaretkę dajemy masło 
masę dokładnie ucieramy

Budyń waniliowy
budynie mieszamy w 2 szklankach mleka 
pozostałe mleko gotujemy
dolewamy masę budyniową mieszamy 
budyń gotujemy 3 minuty mieszamy
na biszkopt wykładamy budyń waniliowy 
a na niego dajemy budyń miętowy studzimy
wierzch posypujemy startymi cukierkami miętowymi 
ciasto dajemy do lodówki na kilka godzin