Ciasto kostka biszkoptowa
Składniki:
Składniki:
5 jajek
4 łyżki mąki
2 łyżki kakao
1/2 szklanki cukru
1 łyżeczka proszku do pieczenia
2 łyżki oleju
Biszkopt jasny
5 jajek
5 łyżek cukru
5 łyżek mąki
1 łyżeczka proszku do pieczenia
Krem
1.5 szklanki mleka
1 budyń
1.5 kostki masła
3/4 szklanki cukru pudru
2 łyżki kakao
okrągłe biszkopty
4 łyżki mąki
2 łyżki kakao
1/2 szklanki cukru
1 łyżeczka proszku do pieczenia
2 łyżki oleju
Biszkopt jasny
5 jajek
5 łyżek cukru
5 łyżek mąki
1 łyżeczka proszku do pieczenia
Krem
1.5 szklanki mleka
1 budyń
1.5 kostki masła
3/4 szklanki cukru pudru
2 łyżki kakao
okrągłe biszkopty
mielone orzechy
Poncz
4 łyżki alkoholu np :rumu
4 łyżki alkoholu np :rumu
3/4 szklanki wody
1 łyżka cukru
składniki ponczu mieszamy
Wykonanie:
jajka ubijamy z cukrem na puszystą masę
składniki ponczu mieszamy
Wykonanie:
jajka ubijamy z cukrem na puszystą masę
dodajemy przesianą mąkę z proszkiem dolewamy olej
ciasto delikatnie mieszamy wykładamy na blaszkę 25 x 30 cm
wyłożoną papierem do pieczenia
wyłożoną papierem do pieczenia
pieczemy około 30 minut w 170 st
Biszkopt jasny pieczemy tak samo jak biszkopt kakaowy
Krem
gotujemy 1 szklankę mleka w pozostałym mleku mieszamy budyń kakao
dolewamy do gotującego się mleka mieszamy
Biszkopt jasny pieczemy tak samo jak biszkopt kakaowy
Krem
gotujemy 1 szklankę mleka w pozostałym mleku mieszamy budyń kakao
dolewamy do gotującego się mleka mieszamy
budyń gotujemy 3 minuty studzimy
masło z cukrem ucieramy do białości
masło z cukrem ucieramy do białości
dodajemy po łyżce zimnego budyniu dolewamy alkohol
masę ucieramy na puszysty krem
Biszkopt czekoladowy smarujemy kremem
układamy nasączone biszkopty
Biszkopt czekoladowy smarujemy kremem
układamy nasączone biszkopty
dajemy pozostały krem nakładamy jasny biszkopt
wierzch smarujemy kremem posypujemy orzechami
ciasto dajemy do lodówki
wierzch smarujemy kremem posypujemy orzechami
ciasto dajemy do lodówki