Translate

Kliknij w zdjęcie poniżej aby dowiedzieć się więcej

Moje książki

Ciasto z galaretką i brzoskwiniami

Ciasto brzoskwiniowiec z galaretkąCiasto z galaretką i brzoskwiniami

Składniki:
4 jajka
4 łyżki mąki pszennej
2 łyżki kakao
4 łyżki cukru
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

Krem
1/2 litra śmietany 30%
1/2 kg serka mascarpone
1 biała czekolada
1/2 szklanki cukru pudru
1 puszka brzoskwiń
2 galaretki 

Wykonanie:
jajka z cukrem ubijamy na puszystą masę
dodajemy przesianą mąkę z kakao proszkiem
ciasto mieszamy przekładamy do formy 25 x 25 cm
wyłożonej papierem do pieczenia 
pieczemy około 25 minut w 170 st

Galaretka
galaretki rozpuszczamy w 3 szklankach wrzącej wody
mieszamy do całkowitego rozpuszczenia studzimy

Krem
śmietanę ubijamy z cukrem na sztywno
dolewamy rozpuszczoną czekoladę 
dodajemy serek masę mieszamy
na biszkopt wykładamy masę 
układamy pokroje brzoskwinie zalewamy tężejącą galaretką 
ciasto dajemy do lodówki na kilka godzin