Rogaliki krucho-drożdżowe z marmoladą i orzechami
Składniki:
1 kg mąki
4 jajka
2 kostki margaryny
10 dkg drożdży
1 cukier waniliowy
odrobina soli
4 łyżki cukru
1/3 szklanki mleka
20 dkg orzechów krojonych
30 dkg marmolady
Polewa
1 czekolada
2 łyżki śmietanki
składniki polewy podgrzewamy
Lukier
1/2 szklanki cukru pudru
2 łyżki soku z cytryny
składniki lukru mieszamy
Wykonanie:
drożdże mieszamy z letnim mlekiem i cukrem rozczyn zostawiamy na 10 minut
4 jajka
2 kostki margaryny
10 dkg drożdży
1 cukier waniliowy
odrobina soli
4 łyżki cukru
1/3 szklanki mleka
20 dkg orzechów krojonych
30 dkg marmolady
Polewa
1 czekolada
2 łyżki śmietanki
składniki polewy podgrzewamy
Lukier
1/2 szklanki cukru pudru
2 łyżki soku z cytryny
składniki lukru mieszamy
Wykonanie:
drożdże mieszamy z letnim mlekiem i cukrem rozczyn zostawiamy na 10 minut
do mąki margarynę ścieramy na tarce o dużych oczkach
dajemy jajka rozczyn cukier waniliowy
ciasto dokładnie wyrabiamy dajemy do lodówki na 2 godziny
ciasto wałkujemy kroimy na trójkąty na brzeg ciasta dajemy marmoladę
posypujemy orzechami zwijamy rogaliki
pieczemy w 180 st około 25 minut na złoty kolor
polewamy czekoladą oraz lukrem
wierzch posypujemy krojonymi orzechami
wierzch posypujemy krojonymi orzechami