Translate

Kliknij w zdjęcie poniżej aby dowiedzieć się więcej

Moje książki

Ciasto "Wisieńka"

Ciasto "Wisieńka"

Składniki:
5 jajek
5 łyżek mąki pszennej
1 łyżka mąki ziemniaczanej
5 łyżek cukru
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

Krem makowy
1/2 litra mleka
1 budyń
1 kostka masła
3/4 szklanki cukru
2 łyżki mąki pszennej
1/2 szklanki mielonego maku

Galaretka
2 galaretki wiśniowe
40 dkg wiśni drylowanych

Śmietana
1/2 litra śmietany 30 %
3 łyżeczki żelatyny
4 łyżki cukru pudru
starta czekolada

Wykonanie:
jajka ubijamy z cukrem na puszystą masę 
dodajemy obie mąki przesiane z proszkiem
ciasto delikatnie mieszamy dajemy do formy 20 x 30 cm
wyłożonej papierem do pieczenia
biszkopt pieczemy w 170 st około 25 minut

Krem makowy
gotujemy 1 szklankę mleka w pozostałym mieszamy budyń mąkę
dolewamy do mleka mieszamy budyń gotujemy 3 minuty
masło ucieramy cukrem do białości
dodajemy po łyżce zimnego budyniu maku 
masę ucieramy na puszystą krem

Śmietana
żelatynę zalewamy 1/3 szklanki wrzącej wody 
mieszamy do całkowitego rozpuszczenia
śmietanę ubijamy z cukrem na sztywno
dolewamy płynną żelatynę masę mieszamy

Galaretka
galaretki rozpuszczamy w 1.5 szklankach wrzącej wody
mieszamy do całkowitego rozpuszczenia 
dodajemy wiśnie studzimy
biszkopt smarujemy kremem dajemy tężejącą galaretkę z wiśniami
na zastygłą galaretkę wykładamy bitą śmietanę
wierzch ciasta posypujemy startą czekolada 
ciasto dajemy do lodówki na kilka godzin