Mój kanał na YouTube

Translate

Ciasto "Tajemniczy ogród"

Ciasto "Tajemniczy ogród"Ciasto "Tajemniczy ogród"

Składniki:
6 jajek
6 łyżek mąki pszennej
2 łyżki mąki ziemniaczanej
6 łyżek cukru
1.5 łyżeczki proszku do pieczenia

Biszkopt kakaowy
4 jajka
4 łyżki mąki pszennej
4 łyżki cukru
1 łyżka kakao
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

Krem budyniowy
2 szklanki mleka
1 budyń
1 łyżka mąki pszennej
25 dkg masła
3/4 szklanki cukru pudru

Jabłka
1.5 kg jabłek
1/2 szklanki cukru
2 galaretki agrestowe

Pianka
400 ml śmietanki 30 %
2 serki homogenizowane 150 g
4 łyżki cukru
5 łyżeczek żelatyny
1 czekolada
4 łyżki krojonych migdałów

Polewa
1 czekolada
1 łyżki śmietanki 
1 łyżka masła
składniki polewy podgrzewamy

Wykonanie:
Biszkopt jasny
jajka ubijamy z cukrem na puszystą masę 
dodajemy obie mąki przesianą z proszkiem
ciasto delikatnie mieszamy 
dajemy do formy 25 x 27cm wyłożonej papierem
pieczemy w 170 st około 35 minut

Biszkopt kakaowy robimy tak jak biszkopt jasny 
pieczemy 20 minut w 170 st

Krem budyniowy
1 szklankę mleka gotujemy 
w pozostałym mleku mieszamy budyń mąkę 
dolewamy do mleka mieszamy budyń gotujemy 3 minuty
masło ucieramy cukrem do białości
dodajemy po łyżce zimnego budyniu
masę ucieramy na puszysty krem

Jabłka
obrane jabłka ścieramy na tarce o dużych oczkach 
dodajemy cukier gotujemy na szklistą masę
dosypujemy galaretki mieszamy

Pianka
żelatynę zalewamy 1/2 szklanki wrzącej wody 
mieszamy do całkowitego rozpuszczenia
śmietanę ubijamy z cukrem na sztywno 
dodajemy płynną żelatynę serki masę mieszamy

Składamy ciasto
biszkopt jasny kroimy na pół 1 część smarujemy kremem 
a na nim wykładamy tężejącą galaretkę 
dajemy biszkopt czekoladowy posmarowany kremem
a na niego wykładamy piankę serową przykrywamy jasnym biszkoptem
wierzch ciasta polewamy rozpuszczoną czekoladą