Translate

Kliknij w zdjęcie poniżej aby dowiedzieć się więcej

Moje książki

Ciasto Piegusek z kremem


Ciasto Piegusek z kremem
Ciasto Piegusek z kremem

Składniki:
5 jajek
1 szklanka maku
3/4 szklanki mąki pszennej
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1/2 szklanki oleju
3/4 szklanki cukru

Krem
1 kostka masła
1.5 szklanki mleka
1/2 szklanki cukru pudru
1 budyń
1 galaretka
okrągłe biszkopty
krojone migdały

Wykonanie:
jajka ubijamy z cukrem na puszystą masę dodajemy mąkę z proszkiem
dosypujemy mak dolewamy olej 
ciasto mieszamy dajemy na blaszkę 25 x 30 cm
wyłożoną papierem do pieczenia 
pieczemy 180 st około 35 minut

Krem
budyń gotujemy na mleku 
dodajemy cukier masło dosypujemy suchą galaretkę
masę bardzo dokładnie mieszamy

ciasto kroimy na pół smarujemy letnią masą 
a na niej układamy biszkopty przykrywamy ciastem
wierzch smarujemy masą posypujemy migdałami