Oponki drożdżowe
Składniki:
1/2 kg mąki
3 jajka
3 dkg drożdży
1/2 szklanki mleka
4 łyżki cukru
2 łyżki masła
2 łyżki octu
szczypta soli
tłuszcz do smażenia
Wykonanie:
drożdże cukier letnie mleko rozczyn mieszamy zostawiamy na 10 minut w ciepłym miejscu
do mąki dodajemy rozczyn utarte jajka wyrabiamy
ciasto na gładką lśniącą kulę na koniec
Składniki:
1/2 kg mąki
3 jajka
3 dkg drożdży
1/2 szklanki mleka
4 łyżki cukru
2 łyżki masła
2 łyżki octu
szczypta soli
tłuszcz do smażenia
Wykonanie:
drożdże cukier letnie mleko rozczyn mieszamy zostawiamy na 10 minut w ciepłym miejscu
do mąki dodajemy rozczyn utarte jajka wyrabiamy
ciasto na gładką lśniącą kulę na koniec
dodajemy stopione masło ocet dokładnie wyrabiamy
dajemy do wyrośnięcia w ciepłe miejsce aż podwoi objętość
ciasto wałkujemy wycinamy szklanką kółka w środku robimy otwór
oponki smażymy w dużej ilości tłuszczu na złoto brązowy kolor
wyjmujemy na ręcznik papierowy
ciasto wałkujemy wycinamy szklanką kółka w środku robimy otwór
oponki smażymy w dużej ilości tłuszczu na złoto brązowy kolor
wyjmujemy na ręcznik papierowy
wierzch posypujemy obficie cukrem pudrem