Faworki drożdżowe
Składniki:
1/2 kg mąki
2 jajka
3 dkg drożdży
3/4 szklanki mleka
4 łyżki cukru
2 łyżki masła
2 łyżki octu
szczypta soli
tłuszcz do smażenia
Wykonanie:
drożdże cukier letnie mleko rozczyn mieszamy zostawiamy na 10 minut w ciepłym miejscu
do mąki dodajemy sól rozczyn utarte jajka
ciasto wyrabiamy na gładką lśniącą kulę
na koniec dodajemy stopione masło ocet
na koniec dodajemy stopione masło ocet
ciasto bardzo dokładnie wyrabiamy
dajemy do wyrośnięcia w ciepłe miejsce
dajemy do wyrośnięcia w ciepłe miejsce
aż podwoi objętość około godziny
wałkujemy wycinamy 1.5 cm kroimy paski
wałkujemy wycinamy 1.5 cm kroimy paski
o długości 10 cm w środku robimy nacięcie przekręcamy
faworki smażymy w dużej ilości tłuszczu na złoto brązowy kolor
wyjmujemy na ręcznik papierowy
wyjmujemy na ręcznik papierowy
posypujemy obficie cukrem pudrem