Mój kanał na YouTube

Translate

Faworki drożdżowe

Faworki drożdżowe
Faworki drożdżowe

Składniki:
1/2 kg mąki
2 jajka
3 dkg drożdży
3/4 szklanki mleka
4 łyżki cukru
2 łyżki masła
2 łyżki octu
szczypta soli
tłuszcz do smażenia

Wykonanie:
drożdże cukier letnie mleko rozczyn mieszamy zostawiamy na 10 minut w ciepłym miejscu
do mąki dodajemy sól rozczyn utarte jajka
ciasto wyrabiamy na gładką lśniącą kulę
na koniec dodajemy stopione masło ocet 
ciasto bardzo dokładnie wyrabiamy
dajemy do wyrośnięcia w ciepłe miejsce 
aż podwoi objętość około godziny
wałkujemy wycinamy 1.5 cm kroimy paski 
o długości 10 cm w środku robimy nacięcie przekręcamy
faworki smażymy w dużej ilości tłuszczu na złoto brązowy kolor
wyjmujemy na ręcznik papierowy 
posypujemy obficie cukrem pudrem