Składniki:
1.5 litra wywaru z kości wędzonych
5 dkg boczku wędzonego
30 dkg wędliny
1 cebula
3 ząbki czosnku
sól pieprz majeranek
4 bułki
Zakwas na żur przepis tutaj
2 szklanki mąki pełnoziarnistej
8 dkg drożdży
2 szklanki wody
2 łyżki oleju
1 łyżeczka soli
Wykonanie:
Bułki
drożdże mieszamy z letnią wodą i szczyptą cukru
rozczyn zostawiamy na 10 minut w ciepłym miejscu
do mąk dajemy olej rozczyn sól ciasto wyrabiamy na lśniącą kule
zostawiamy w ciepłym miejscu aż podwoi objętość
z ciasto formujemy 4 bułeczki
na wierzch dajemy kuleczkę smarujemy wodą
pieczemy 35 minut w 190 st
pieczemy 35 minut w 190 st
z bułeczek ścinamy wierzch wydrążamy środki
Żur
wywar gotujemy z liściem laurowym zielem angielskim
dolewamy zakwas zagotowujemy mieszamy
dajemy podsmażoną cebulę z boczkiem i wędliną
doprawiamy solą pieprzem majerankiem zmiażdżonym czosnkiem
żurek podajemy w bułce z pokrojonym jajkiem
Żur
wywar gotujemy z liściem laurowym zielem angielskim
dolewamy zakwas zagotowujemy mieszamy
dajemy podsmażoną cebulę z boczkiem i wędliną
doprawiamy solą pieprzem majerankiem zmiażdżonym czosnkiem
żurek podajemy w bułce z pokrojonym jajkiem