Rogaliki półfrancuskie z makiem
Składniki:
1/2 kg mąki pszennej
1/2 kostki masła
3 jajka
3/4 szklanki mleka
5 dkg drożdży
1 cukier waniliowy
3 łyżki cukru
Masa makowa
1.5 szklanka maku mielonego
1 jajko
2 łyżki masła
1/2 szklanki mleka
1/2 szklanki cukru
5 dkg rodzynki
olejek migdałowy
mak zalewamy 1/2 szklanki wrzącego mleka zostawiamy na 30 minut
dodajemy utarte jajka z cukrem masło olejek rodzynki
mak mieszamy
Wykonanie:
drożdże cukier mleko mieszamy rozczyn zostawiamy na 10 minut
do mąki dajemy rozczyn jajka cukier waniliowy 1/3 stopionego masła
ciasto wyrabiamy wałkujemy smarujemy pozostałym masłem
brzegi ciasta składamy do środka czynność powtarzamy 3 razy
ciasto dajemy do lodówki na godzinę
wałkujemy kroimy trójkąty dajemy masę makową zwijamy
rogaliki smarujemy rozmąconym jajkiem
układamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia
pieczemy w 200 st około 20 minut
Wykonanie:
drożdże cukier mleko mieszamy rozczyn zostawiamy na 10 minut
do mąki dajemy rozczyn jajka cukier waniliowy 1/3 stopionego masła
ciasto wyrabiamy wałkujemy smarujemy pozostałym masłem
brzegi ciasta składamy do środka czynność powtarzamy 3 razy
ciasto dajemy do lodówki na godzinę
wałkujemy kroimy trójkąty dajemy masę makową zwijamy
rogaliki smarujemy rozmąconym jajkiem
układamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia
pieczemy w 200 st około 20 minut