Mój kanał na YouTube

Translate

Rogale z orzechami

Rogale z orzechami
Rogale z orzechami

Składniki:
1/2 kg mąki
3 jajka
1/2 kostki masła
5 dkg drożdży
1 cukier waniliowy
odrobina soli
3 łyżki cukru
1/2 szklanki mleka

Masa:
30 dkg orzechów mielonych
4 jajka
3 łyżki bułki tartej
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 łyżka mąki
4 łyżki cukru pudru
szczypta cynamonu

Wykonanie:
drożdże mieszamy z cukrem i mlekiem zostawiamy na 10 minut
do mąki dajemy rozczyn odrobinę soli  utarte jajka z obiema cukrami 
na koniec dolewamy stopione masło
ciasto dokładnie wyrabiamy 
dajemy  do wyrośnięcia  w ciepłe miejsce aż podwoi objętość

Masa
jajka ubijamy z cukrem na puszystą masę 
dodajemy orzechy mąkę bułkę proszek cynamon 
masę dokładnie mieszamy
ciasto wałkujemy dzielimy na części kroimy trójkąty 
dajemy masę orzechową zwijamy rogaliki 
wierzch smarujemy rozmąconym jajkiem posypujemy orzechami
pieczemy  w 180 st około 25 minut na złoty kolor  
wierzch posypujemy cukrem pudrem