Składniki:
1/2 kg mąki
3 jajka
1/2 kostki masła
5 dkg drożdży
1 cukier waniliowy
1 cukier waniliowy
odrobina soli
3 łyżki cukru
1/2 szklanki mleka
Masa:
Masa:
30 dkg orzechów mielonych
4 jajka
3 łyżki bułki tartej
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 łyżka mąki
4 jajka
3 łyżki bułki tartej
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 łyżka mąki
4 łyżki cukru pudru
szczypta cynamonu
Wykonanie:
Wykonanie:
drożdże mieszamy z cukrem i mlekiem zostawiamy na 10 minut
do mąki dajemy rozczyn odrobinę soli utarte jajka z obiema cukrami
na koniec dolewamy stopione masło
ciasto dokładnie wyrabiamy
dajemy do wyrośnięcia w ciepłe miejsce aż podwoi objętość
Masa
jajka ubijamy z cukrem na puszystą masę
Masa
jajka ubijamy z cukrem na puszystą masę
dodajemy orzechy mąkę bułkę proszek cynamon
masę dokładnie mieszamy
masę dokładnie mieszamy
ciasto wałkujemy dzielimy na części kroimy trójkąty
dajemy masę orzechową zwijamy rogaliki
wierzch smarujemy rozmąconym jajkiem posypujemy orzechami
pieczemy w 180 st około 25 minut na złoty kolor
wierzch posypujemy cukrem pudrem